Via ferrata, hegymászás

Eisenerzi Alpok

Stájerországban, a Hochschwab-csoportban magasodik az Eisenerzi Alpok. A területet mély szurdokok, az Enns kanyonvölgye és 2000 métert is meghaladó csúcsok tagolják, hamisítatlan osztrák alpesi vidék. A hatalmas mészkőszirteket és a csipkézett gerinceket patakos völgyek és tengerszemek teszik változatossá.

Eisenerz nevét az eredetileg 1534, most 1465 méter magas Erzbergről (Érchegy) kapta. A környék domináns hegyei az Eisenerzer Reichenstein, a Wildfeld, a Kaiserschild és a Pfaffenstein, Polster, a Hochturm, a Hochblaser és a többi csúcs a túrázók, a viaferratazók, a mászók paradicsomává teszi a környéket, amely egyébként Ferenc József császár kedvelt vadászterülete is volt - erről árulkodik több monarchia korabeli elnevezés is. 

Präbichl környékén minden nehézségi fokozatnak megfelelő kiépített mászóút megtalálható, így mind a kezdő, mind a gyakorlott mászók is megtalálják számításukat. Ausztria második leghosszabb D-s nehézségű mászóútja szintén itt van (Kaiser Franz Joseph).  

Aki könnyebb utakat szeretne választani a környéken, az kipróbálhatja például Trofaiach és a Krumpensee környékén a B-C-s Grete Kliger Steigot, amely a biztosított szakaszok után nagyon szép és hosszú gerinctúrát kínál a Reichenstein felé. 

Mászóutak a teljesség igénye nélkül: bergfex.com