Erzberg vasút

Az erzbergi vasút kétségkívül Ausztria legszebb, s egyben az ország legmeredekebb szabványos nyomtávú vasúti pályaszakasza. 1891 szeptemberében kezdett el működni, és 1978-ig gőzmozdonyokkal üzemelt. A közlekedési szolgáltatás megszűnése után a pályaszakaszt 1988. májusában az Osztrák Szövetségi Vasút beszüntette, és az Erzbergi Vasúti Egyesületnek múzeumi vasút üzemeltetésére átadta. Még ma is járnak az 5081 sorozatú kék sínautóbuszok Vordernberg településtől Präbichl-en keresztül Eisenerz-ig.

A pályavonal egyedülálló: hat, fallal megerősített völgyhídon keresztül - 32 méter magasan és 117 méter hosszan - és öt alagúton keresztül, összesen 2,5 kilométeres hosszúságban kanyarodik a vasút a Stájer Erzberg körül és azon keresztül, magasan a települések fölött, és majdnem mindenütt távol a közutaktól. Az erzbergi vasút ugyanúgy érinti a Stájerország legmagasabb pontján lévő vasútállomást, a Präbichl pályaudvart a tengerszint felett 1204 méter magasságban, mint az Eisenerz melletti Raumsauklamm-ot. A sínautóbuszos kiránduláson pompás kilátás nyílik a Stájer Erzbergre, valamint az Eisenerzi Alpok hegységeire.


Erzbergi Vasút - és Télisport Múzeum

Az Erzbergi Vasútmúzeum Vordernberg pályaudvarán található, közvetlenül a múzeumi vasút kiindulási pontjánál.A Vordernberg-Eisenerz pályaszakasz történetéről, építéséről és üzemeléséről szóló dokumentáció számos képet, iratot, egy fogaskerekű hajtóművet, egy gőzmozdony vezetőállását, valamint a vasúttal kapcsolatos modelleket és kiállítási tárgyakat tartalmaz. Az előtérben található a 297.401-es számmal a világ legerősebb fogaskerék meghajtású gőzmozdonya.

A múzeum második része a helyi télisport történetével foglalkozik, amely több mint 100 évvel ezelőtt Präbichl-en vette kezdetét.

Forrás, további információ: www.erzbergbahn.at